Erityisherkkiksen päiväkirja
Jätä kommentti

Hiljaisuuden Hetket

Viime viikolla juuri tänään olin valmistautumassa Nirodhan, viikon mittaiseen meditaatio retriittiin. Hiljennyimme sulostuttavassa armollisuudessa. Hiljaisuutta: rakkaudessa, hämmennyksessä, lohdussa, oivalluksessa ja pysähtyneisyydessä, rauhassa, joka meitä syleili. Meditaatiosali täyttyi voimakkaasta läsnäolosta. Nyt oli lupa olla. Tavallamme riisuimme ulkopuolisuuden. Välillä aistit terävöityivät kristallin kirkkaasti. Keho oli kuin hennosti viritetty instrumentti. Jokainen rännistä tippuva vedenpisara saavutti tajunnan hiljaisella rytmillään. Välillä taas kaikki ympäröivä kaikkosi intensiivisen keskittymisen lomassa kaukaisuuteen. Toisinaan tunteiden intensiivisyys oli niin kiinni kehossa, että se sattui. Tulimme yhteen ja erkanimme samassa tilassa yhä uudelleen. Hiljaisuus. Oli kaunista huomata, kuinka puhumattomuudesta oli tullut soljuva ja lämmin vuorovaikutus. Kuinka sanatonta ja yltäkylläistä se olikaan.

Kokoonnuimme usein yhteen, varsinkin tee hetkiin. Jokainen löysi paikkansa, lepäsi tai syventyi ajatuksiinsa. Vaihdoimme lämpimiä lähes huomaamattomia eleitä, katseita. Pidimme huolta toisistamme, puhumatta sanaakaan. Se tuntui kodilta. Kuin maailmankaikkeudelliselta kehdolta, vailla ylimalkaisen lumouksen ilmapiiriä. Se oli tavallisen turvallista ja inhimillistä, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Läsnäolon tuntu on tavallista ja yksinkertaista. Vaatimatonta, mutta voimallista.

Meditoimme useita tunteja päivittäin alkaen aamu seitsemästä, päättyen ilta yhdeksään. Välissä oli lepoa, ravintoa ja tasapainoilua harjoitusten tuomien sävyjen kanssa. Opettajan, Paul Burrowsin (Gaia House)  läsnäolo ja sisältö tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Olimme arvokkaiden asioiden ja harjoitusten äärellä; hyvyyden jalostamista sydämestä käsin, tunteidensa ja ajatustensa tarkastelua, suhtautumistapojen havainnointia, kehon asitimusten tunnustelua. Hyvä tahto, itsen ja muiden rakastaminen, anteeksianto, maadottuminen kuulloisenkin hetken kohdalla. Kysymyksiä, mitä ajatuksia meille syntyy, ovatko ne todellisia ja kuinka reagoimme niihin toiminnallamme? Satoja kertoja, saaden kiinni keskittymisestä kauemmas ja jälleen keskittymisen ytimeen.

Loppu viimein on rakkaudellista huomata, kuinka saatamme käydä samoja haasteita läpi. Olemme pohjimmiltamme samanlaisia, vaikka yksilöitä. Olemme suuria- pieniä, upeita ihmisiä.  Metha- love and kindness- harjoitukset ovat toisinaan neutraaleja ja toisinaan haastaviakin. Kun alamme ottaa vastuuta ajatustemme ja tunteemme laadusta, tahdomme selvittää itsellemme, keitä olemme. Alamme kasvattaa sisällämme hyvyyden siementä  kumpuavasta rauhan lähteestä. Jos sulaudumme aina kaikkeen, saatamme elää jatkuvissa impulseissa.

Minut valtasi harjoituksissa toisinaan lempeä rauhantunne. Se jokin, joka oli läsnä ja on edelleen elämässä. Joskus rauha voi hukkua elämän jalkoihin. Ajoittain harjoituksen aikana hidas ja lämmin kyynel saavutti tietoisuuteni kuin kaunis lohtu. Istunnon jälkeen itkin volaasti,  ajattellen;  ”mä hengitän nyt,  olen tässä, ehkä en pysty tähän”.  Ja jossain kohtaa huojentunut helpotuksen tunne valtasi.

Loppu retriitin aikana saimme koota yhdessä kokemuksemme. Itkimme, hymyilimme, nauroimme ja jaoimme sydämimme oivalluksia sekä valoa toistemme kanssa. Tottulimme jälleen puhumiseen, ärsykkeisiin ja toisiimme. Olimme kuin suuri perhe.  Se palautti itselleni monia tärkeitä kohdepisteitä. Edelleen ja onneksi: pieni ihminen maailman pyörteissä, suuri sydän rinnassaan katsoen, kasvaen, kompuroiden ja jatkaen suurta matkaa.  Ymmärsin, kuinka aito ja arvokas elämä sydämessäni sykkii. Pyrkikäämme hyvään itsessä ja toisissamme. Sitä on tietoinen läsnäolo, valovoimaa. Namaste.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s